Šta je to hustle?

Reč hustle nastala je u američkom žargonu i značila je dilovanje droge. Međutim, danas u normalnom govoru ta reč ima posve drugo značenje. Za hustlera se ne smatra diler već onaj koji se razbija od rada na sebi i svojim ciljevima rešen da se ostvari.
To što se hustle koristi u rep-trep pesmama Migosa, Travisa i "kompanije" ne znači da su oni veliki hustleri. Time ne želim da negiram da su oni uspešni i da su im pesme sasvim fine za opuštenu atmosferu, šta više, i ja slušam tu vrstu muzike između ostalog. Ali ipak ne možemo reći da su preterano talentovani, jednostavno svesni su stanja u kojem je muzička industrija i vrlo dobro to koriste.

Međutim pogledajte oko sebe. Ko su ti za koje zaista možemo reći da su hustleri? Meni su istog trenutka na pamet pali Lionel Messi i njegov večiti rival Cristiano Ronaldo. Pre nego što krenem da govorim o njima, želim da svi iz glave izbacimo svu navijačku pristrasnost koju imamo u sebi. Iako svi više volimo jednog ili drugog, obojica su ličnosti koje su imale velike životne probleme od samog početka svog života. Rođeni u siromaštvu, sa određenim zdravstvenim problemima, neću da razvodnjavam temu i ulazim previše u njihove biografije, svakako možete istog momenta da otvorite novi tab, ukucate na pretraživaču i saznate celu priču ako do sada niste upoznati. Poenta je da su radili na sebi od ranog detinjstva i posle dvadeset godina napornih treninga su došli tu gde su sad, prosto je nemoguće pričati o tome ko je najbolji fudbaler svih vremena a da njih dvojicu izostavimo sa liste. Da li bi bilo šta od toga bilo moguće da nisu uložili toliki napor? Odgovor znate i sami.

I sami možete da navedete još mnogo poznatih ličnosti koje su postale poznate posle mnogo rada. Imamo primere čak i na domaćoj Youtube sceni. Deluje lepo biti uspešan kao Muđa, zar ne? Naravno da je tako, ali nikad ne treba zaboraviti "detalj" da je Muđa na sceni šest ili sedam godina i da je i on počeo veoma skromno, a ono što ga je dovelo do ovolikog uspeha je isključivo njegov rad. Žrtvovao je poslednje trenutke slobodnog vremena u svom detinjstvu, mnogo truda i živaca kako bi se konačno probio. A i kad se probio ništa se nije promenilo. Došla je skupa oprema, raznorazne tehnološke olakšice i puno pratilaca, ali se zbog toga Stefan nije opustio već je počeo da radi još više.


Takav hustle već prerasta u način života, osećaj koji doživiš kad ti veliki ulog truda konačno da rezultate o kojima si maštao i zbog kojih si počeo da radiš kada je sve to bilo krajnje neizvesno, čak nemoguće, je neopisiv! Onda postaneš zaražen tim osećajem i nikad ne prestaneš sa hustlom.

Hustle podrazumeva izvesnu dozu samopouzdanja i hrabrosti, kao i volje i discipline da bi se zaista posvetio svojim ciljevima. Najteži je taj početak kad treba izaći iz komfor zone i početi sa ozbiljnim radom. Izjave poput "sutra ću", "mrzi me", "od ponedeljka ću" ili "on je samo imao sreće" nepogrešivo pokazuju kakav je onaj koji to govori. Naime u pitanju su slabići i kukavice koje se boje da izađu iz već pomenute komfor zone, ili zbog osuđivanja okoline ili zbog straha od neuspeha koji zaista može biti ogroman. Čim izađemo iz te zone, život počinje drastično da se menja.

Čim ostvarimo i najmanji napredak dobijamo ogromno samopouzdanje i shvatamo da mišljenje drugih ne menja naš život na bolje, te da je sasvim nebitno. Onda postajemo ozbiljniji i još više stremimo ka svojim ciljevima, nebitno da li je u pitanju Youtube, muzika, gluma, sport, treninzi, biznis, škola ili nešto sasvim drugo!

Comments

Popular posts from this blog

Pa da počnemo...

League of Legends - moja priča